علائم روماتیسم پا

علائم روماتیسم پا

روماتیسم پا آرتریت روماتوئید در لگن، پا و زانو

روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید نوعی از روماتیسم و یک بیماری خودایمنی و التهابی است، به این معنی که سیستم ایمنی بدن سلول‌های سالم را به‌عنوان عامل بیماری‌زا تلقی کرده و به آن‌ها حمله می‌کند. این حمله باعث التهاب و تورم دردناک قسمت‌های آسیب‌دیده بدن می‌شود. در آرتریت روماتوئید سلول‌های سیستم ایمنی عمدتاً به مفاصل بدن ازجمله لگن، پا و زانوها حمله می‌کنند و باعث بروز علائم مختلفی در بیماران می‌شود. در این مقاله از مجله سلامت هومکا در رابطه با روماتیسم پا تأثیر آرتریت روماتوئید بر لگن، پا و زانو بیشتر توضیح می‌دهیم.

فهرست مطالب

آرتریت روماتوئید چگونه بر لگن تأثیر می‌گذارد؟

آرتریت روماتوئید در ابتدا طی یک الگوی متقارن در برخی مفاصل کوچک بدن رخ می‌دهد. ازآنجایی‌که در مراحل اولیه این بیماری هیچ درمانی وجود ندارد، آرتریت روماتوئید با گذشت زمان به سایر قسمت‌های بدن فرد مبتلا گسترش می‌یابد. به‌طورمعمول درگیری مفصل لگن در مراحل انتهایی این بیماری ایجاد می‌شود و بیشتر افراد مسن را درگیر می‌کند. درد لگن به‌صورت خفیف و متناوب شروع می‌شود. همچنین برخی از مبتلایان تنها در هنگام انجام برخی فعالیت‌ها احساس ناراحتی و ناتوانی دارند. برخی از این تمرینات عبارت‌اند از:

درد لگن در حین انجام این فعالیت‌ها در ابتدا ممکن است به‌صورت رفت و برگشتی ایجاد شود. اما با پیشرفت بیماری و آسیب به مفصل ران، این درد می‌تواند به‌صورت منظم و ثابت در بیمار ایجاد شود. حتی گاهی درد و ناراحتی مفاصل در هنگام استراحت یا خواب هم ادامه پیدا می‌کنند.

علائم روماتیسم لگن

باید بدانید که درد لگن همیشه نشان‌دهنده ابتلا به بیماری روماتیسم نیست. بلکه ممکن است این درد در اثر ابتلا به نوع دیگری از آرتریت مانند آرتریت پسوریاتیک، یا به دلیل فشار عصبی، سفتی و انقباض عضلات لگن و یا حتی به دلیل یک حرکت نابه‌جا ایجاد شود. اگر درد لگن در فردی ناشی از التهاب بیماری آرتریت روماتوئید باشد، این فرد ممکن است علائم دیگری را نیز تجربه کند که عبارت‌اند از:

همچنین به دلیل سیستمیک بودن بیماری آرتریت روماتوئید و تأثیر آن بر کل بدن، ممکن است افراد مبتلا علائم عمومی دیگری هم داشته باشند. این علائم عبارت‌اند از:

علائم بیماری روماتیسم چیست؟

درمان روماتیسم لگن

روش‌های درمانی موجود با هدف کاهش التهاب و توقف پیشرفت این بیماری تجویز می‌شوند. درصورتی‌که آرتریت روماتوئید کنترل نشود، می‌تواند منجر به استئوآرتریت (OA) یا بیماری دژنراتیو مفصل (DJD) شود. درمان روماتیسم لگن به ماهیت و شدت علائم فرد بستگی دارد. داروهای مختلفی برای درمان آرتریت روماتوئید در پا تجویز می‌شوند. برخی از این داروها عبارت‌اند از:

داروهای ضدالتهابی

برای افرادی که علائم خفیفی دارند، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی بدون نسخه (OTC) شامل ایبوپروفن (Advil) و ناپروکسن سدیم (Aleve) به تسکین درد و التهاب ناشی از بیماری کمک می‌کنند.

کورتیکواستروئیدها

کورتیکواستروئیدها در کاهش درد و التهاب بیماری بسیار موثر هستند. این داروها هم به‌صورت خوراکی و هم به‌صورت تزریق به لگن در دسترس هستند. البته این داروها به دلیل عوارض جانبی زیادی که دارند، برای درمان طولانی‌مدت توصیه نمی‌شوند.

DMARDs

DMARDs یا داروهای ضدروماتیسمی اصلاح‌کننده بیماری، التهاب را کاهش داده و پیشرفت آرتریت روماتوئید را متوقف می‌کنند. این داروها عبارت‌اند از:

داروهای بیولوژیک

اگر درمان‌های فوق مؤثر نباشند، پزشک ممکن است یک درمان بیولوژیکی یا هدفمند را توصیه کند. این دسته جدیدتر از داروهای ضد روماتیسمی، بخش‌های خاصی از سیستم ایمنی را که باعث ایجاد پاسخ التهابی می‌شوند هدف قرار می‌دهند. داروهای بیولوژیک را می‌توان به‌تنهایی یا همراه با سایر DMARDها استفاده کرد.

درمان‌های خانگی

درمان‌های خانگی تا حدودی باعث تسکین درد مفاصل لگن می‌شوند. البته باید به این نکته توجه شود که درمان‌های خانگی نمی‌توانند پیشرفت بیماری را متوقف کنند.

روماتیسم پا چگونه بروز می‌کند؟

تقریباً ۹۰ درصد افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید علائم روماتیسم پا را تجربه می‌کنند. برای برخی افراد، پا اولین ناحیه‌ از بدن است که علائم و نشانه‌های آرتریت روماتوئید در آن بروز می‌کنند. در مقابل برای برخی دیگر از افراد، بروز علائم روماتیسم در پا ممکن است ماه‌ها و سال‌ها طول بکشد یا اصلاً هیچ مشکلی در پا نداشته باشند. برخی از مفاصل پا بیشتر از سایرین تحت تأثیر عوارض آرتریت روماتوئید قرار می‌گیرند. این مفاصل عبارت‌اند از:

علائم روماتیسم مفصلی پا

آرتریت روماتوئید علائم بسیار متفاوتی را در پاها ایجاد می‌کند. برخی از علائم روماتیسم پا عبارت‌اند از:

با گذشت زمان، این علائم پیشرفت کرده و می‌توانند پاهای شما را به طرز فزاینده‌ای دردناک کنند. در نهایت این علائم منجر به ناتوانی در استفاده از پاها در فرد مبتلا می‌شوند. یکی از علائم طولانی‌مدت آرتریت روماتوئید در پا تخریب مفاصل این ناحیه است. این عارضه معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که استخوان، غضروف و سایر بافت‌های مفصلی در ناحیه پا از بین می‌روند. تخریب مفاصل پا باعث تضعیف هر چه بیشتر پا و ناتوانی در استفاده از آن می‌شود و درنتیجه ممکن است منجر به تغییر شکل پاهای فرد مبتلا شود.

البته باید بدانید که بیماران آرتریت روماتوئید معمولاً دوره‌هایی را پشت سر می‌گذارند که در آن‌ها بر شدت علائم بیماری افزوده می‌شود. از این دوره‌ها تحت عنوان دوره شعله‌ورشدن علائم یاد می‌شود. در مقابل دوره‌های شعله‌ورشدن، گاهی بیمار دوره‌ای را تجربه می‌کند که در آن از شدت علائم کاسته شده یا حتی به صفر می‌رسند که به‌عنوان دوره بهبودی شناخته می‌شود. با افزایش سن، دوره‌های شعله‌ورشدن شدیدتر شده و مدت زمان دوره‌های بهبودی کوتاه‌تر می‌شود.

چه زمانی برای روماتیسم مفصلی پا به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید:

درمان روماتیسم مفصلی پا

همان‌طور که در بخش قبلی گفتیم، آرتریت روماتوئید درمان قطعی ندارد و درمان‌های موجود همگی به تسکین علائم این بیماری، کاهش تعداد دوره‌های شعله‌ورشدن و جلوگیری از آسیب بیشتر به مفاصل کمک می‌کنند. از درمان‌های رایج روماتیسم پا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

زندگی با روماتیسم پا

 نکات زیر درباره شیوه زندگی با روماتیسم پا به تسکین علائم این بیماری کمک می‌کند:

با رعایت این نکات می‌توانید تا حدودی علائم بیماری آرتریت روماتوئید در پاهای خود را کنترل کنید. البته توجه داشته باشید که رعایت این نکات بدون مراجعه به پزشک و آغاز روند درمانی مخصوص، هیچ تأثیری نخواهد داشت.

روماتیسم زانو چیست؟

در آرتریت روماتوئید سلول‌های سیستم ایمنی بدن به پوشش سلولی سینوویال (بافت همبندی که مفاصل را می‌پوشاند) موجود در مفاصل حمله کرده و به آن آسیب می‌رسانند. حمله سلول‌های سیستم ایمنی به این پوشش، باعث ضخیم شدن آن و درنتیجه التهاب مفصل می‌شود. در مورد آرتریت روماتوئید زانو هم شرایط به همین صورت است.

سلول‌های ایمنی غشای سینوویال موجود در مفصل زانو را مورد حمله قرار می‌دهند. این غشاء از غضروف، رباط‌ها و سایر بافت‌های مفصل زانو محافظت می‌کند. همچنین سلول‌های سینوویال مایع سینوویال را که باعث روان شدن حرکت مفاصل می‌شود، تولید می‌کنند. نتیجه این حمله باعث درد و آسیب به مفصل زانو شده و محدود شدن حرکت آن می‌شود. دلیل محدودیت حرکت مفصل زانو این است که غشای متورم بخش زیادی از ناحیه زانو را اشغال می‌کند.

علائم روماتیسم مفصلی زانو

از علائم بارز روماتیسم مفصلی زانو حساسیت، درد یا ناراحتی مفصلی است که هنگام ایستادن، راه رفتن یا ورزش تشدید می‌شود. برخی دیگر از علائم رایج آرتریت روماتوئید در زانوها عبارت‌اند از:

برخی دیگر از علائم روماتیسم زانو عبارت‌اند از:

تشخیص روماتیسم زانو

از روش‌های زیر برای تشخیص روماتیسم زانو استفاده می‌شود:

معاینه‌ فیزیکی

در معاینه فیزیکی، پزشک بیمار را بر روی صندلی می‌نشاند و حرکت آن را بررسی می‌کند. همچنین ممکن است پزشک دستش را روی زانوی فرد بگذارد تا ساییدگی مفصل (کرپیتوس) و اصطکاک را در تاندون‌ها و رباط‌های آن را احساس کند. گاهی هم پزشک از فرد می‌خواهد که روی مفصل زانوی خود وزن بیاندازید و به صدای ساییدن یا سایر صداهای غیرعادی آن گوش می‌دهد. علاوه بر این پزشک یک سری سوالات کلی در مورد علائم، سلامت کلی و سابقه پزشکی فرد می‌پرسد.

آزمایش خون

تست‌های پروتئین واکنش‌گر C (آزمایش CRP) یا سرعت رسوب‌گذاری گلبول‌های قرمز (آزمایش ESR)، سطوح پروتئین‌های مرتبط با التهاب در بدن را اندازه‌گیری کرده و به تشخیص بیماری کمک می‌کنند.

تست‌های تصویربرداری

پزشک ممکن است از آزمایشات تصویربرداری زیر برای مشاهده بهتر مفصل زانو استفاده کند:

به گفته‌ی heal hli e برای کنترل علائم روماتیسم زانو می‌توانید از روش‌های زیر کمک بگیرید:

درمان روماتیسم زانو چیست؟

انتخاب نوع درمان روماتیسم زانو به شدت بیماری و شرایط بیماری بستگی دارد. پزشک با توجه به شدت بیماری ممکن است از درمان‌های دارویی یا جراحی برای درمان بیماری استفاده کند. درمان‌های آرتریت روماتوئید که به جراحی نیاز ندارند شامل موارد زیر هستند:

گزینه‌های جراحی برای روماتیسم زانو عبارت‌اند از:

سخن پایانی از هومکا

آرتریت روماتوئید یکی از شایع‌ترین بیماری‌های التهابی مفاصل است که مفاصل نواحی مختلف بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در این مقاله راجع به عوارض آرتریت روماتوئید در لگن، پا و زانو توضیح دادیم. اگر مطالب گفته‌شده در این مقاله برای شما مفید بود، با اشتراک گذاشتن این مطلب به ترویج آگاهی عمومی درباره بیماری آرتریت روماتوئید کمک کنید.

اگر درباره علائم بیماری آرتریت روماتوئید در زانو، لگن و پا سوالی دارید، می‌توانید سوالات خود را در بخش پرسش و پاسخ مستقیماً از پزشکان هومکا بپرسید. همچنین اگر برای بیماری خود به خدمات آزمایش و ویزیت پزشک متخصص در منزل هومکا نیاز دارید، می‌توانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ در تماس باشید.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

علائم روماتیسم پا

نظر خود را بنویسید

آخرین مطالب